Blogi

OYY: Turvapaikanhakijat vievät suomalaisille opiskelijoille tarkoitettuja koulutusresursseja (kannanottopohja)


OYY: Turvapaikanhakijat vievät suomalaisille opiskelijoille tarkoitettuja resursseja (kannanottopohja)
Oulun yliopiston ylioppilaskunnan kannanotto
Julkaisuvapaa

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on huolissaan valtavasta Suomeen suuntautuvasta turvapaikanhakijavirrasta. Ministeri Orpon mukaan iso osa maahan tulleista hakee todellisuudessa vain parempaa elintasoa.

– Maamme koulutusresurssit ovat rajalliset. Valtava turvapaikanhakijamäärä tarkoittaa väistämättä koulutusjärjestelmämme ylikuumenemista. Isovanhempamme ja vanhempamme ovat maksaneet siitä, että heidän jälkipolvensa pääsee kouluttautumaan. Nyt vapaamatkustajat vievät muilta mahdollisuuksia ja ilman korjausliikettä voimme joutua todistamaan uusia leikkauksia opetuksen laadusta, herättelee opiskelijoiden puolta pitävä OYY:n hallituksen puheenjohtaja Kati Hannila.

OYY vaatiikin hallitukselta lisää toimia vapaamatkustajien pääsyn estämiseksi Suomeen, jotta muiden yhteiskunnan pilarien tavoin myös koulutus pystytään pelastamaan.

– Me seisomme suomalaisen opiskelijan puolella. Kansainväliset opiskelijat ovat tervetulleita opiskelemaan Suomeen maksua vastaan, jolloin he samalla rahoittavat koulutusjärjestelmäämme, mutta vapaamatkustajat eivät ole tervetulleita, toteaa OYY:n pääsihteeri Aino-Kaisa Manninen.

Lisätiedot:

Kati Hannila
Hallituksen puheenjohtaja
p. 040 523 1821
kati.hannila@oyy.fi

Aino-Kaisa Manninen
Pääsihteeri
p. 040 568 9426
paasihteeri@oyy.fi

Edellä esitin OYY:n jäsenenä ehdotukseni seuraavaksi ylioppilaskuntani kannanotoksi – kannanottopohjaa saa vapaasti käyttää. Lähetin sen asianosaisille henkilöille.

Mutta eihän tämä tule menemään läpi. Niin ainakin veikkaan.

Oikeuksiani rikotaan tällä hetkellä hyvin halveksuttavalla tavalla. Minulle on määrätty ylioppilaskunta, johon minun pitää kuulua – tahdoin tai en. Amiksille, lukiolaisille tai ammattikorkeakoululaisille ei ole määrätty edunvalvojaa. Edes työntekijöille ei voi määrätä edunvalvojaa. Mutta jostain syystä me yliopisto-opiskelijat olemme epätasa-arvoisessa asemassa. Meidän etuamme on määrätty valvomaan ylioppilaskunnat kussakin yliopistossa ja ilman niihin kuulumista meillä ei ole oikeutta suorittaa yliopistossa opintoja. Kuulostaako älyttömältä? Sitä se onkin.

Sen lisäksi, että meidän on pakko kuulua ylioppilaskuntaan, meidän pitää myös maksaa siitä, muuten emme maksuttoman koulutuksen maassa saa opiskella. Tänä vuonna maksu oli Oulun yliopiston ylioppilaskunnalla 109€. Kävin maksamassa sen viime maanantaina ja nyt perjantaina kuvottaa, mitä tein. Annoin heille mandaatin edustaa poliittisesti itseäni, vaikka en ole heidän kanssaan samaa mieltä sekä rahoitin heidän toimintaansa. Mutta minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Jos en vastoin tahtoani anna heille tätä valtaa, minun opintoni päättyvät kuin seinään: en saa enää opiskella. Sellainen edunvalvoja minulla on.


Miksi minua kuvotti juuri nyt perjantaina niin erityisesti, että tänä maanantaina maksoin 109€? Muutama viikko sitten poliittinen vastalaitani Vihreät nuoret aloitti Rasismi rikoslakiin -kampanjan, johon he kysyivät mukaan muita poliittisia nuorisojärjestöjä. En voi hyväksyä, että tuollaisesta laista tehtäisiin tekosyy kieltää puhumasta maahanmuuton haitoista ja esittämästä ratkaisuja. Jopa johtamani nuorisojärjestö Perussuomalaiset Nuoret ja puolueeni Perussuomalaiset voitaisiin julistaa laittomaksi tuollaisen lain perusteella, jos oikeusoppineet tulkitsisivat lakia, kuten he tulkitsivat Halla-ahon kohdalla nykyistä lainsäädäntöä kansankiihottamisesta. Ja miksipä eivät tulkitsisi. He väittäisivät, että osallistumalla liikkeemme toimintaan edistää rotusyrjintää, sillä Perussuomalaiset ovat syy suomalaisten rasistisuuteen.

Emme ole ihmisvastainen puolue.

Kerroin Vihreille nuorille, että minä ja jäsenistöni emme ole mukana, #notinourname. Myös Kokoomusnuoret ja KD Nuoret jättäyivät pois omista syistään [lue täältä]. Tänään OYY tuli ulos kampanjan yhteiskannanotolla, ja julisti jäsenistönsä voimalla, kuinka rasismi pitää saadaan rikoslakiin. Minunkin nimessäni, kuten jokaisen perussuomalaisen, kokoomuslaisen ja kristillisdemokraattisen nuorenkin nimissä, jotka kuuluvat OYY:hyn. Siitä huolimatta, että olemme juuri halunneet jättäytyä tuosta kampanjasta pois.

Tämä tilanne on kestämätön. OYY tekee opiskelijoiden edunvalvonnan lisäksi härskisti yleispolitiikkaa, vaikka tietää, että jäsenistö on täynnä myös meitä heidän kanssaan vastakkaisella tavalla ajattelevia. Tätä tilannetta he yrittävät pestä puhtaaksi aina sillä opiskelijoita tyhmänä pitävällä argumentaatiolla, että OYY on demokraattinen organisaatio, jolla on edustajisto, joka valitaan opiskelijavaaleissa. Niin, onko Perussuomalaisilla oikeutta liittää kaikki suomalaiset puolueeseen ja vaatia jäsenmaksua, sillä onhan puolue demokraattinen: jäsenenähän kaikki pystyisivät äänestämään henkilövalinnoissa ja vaikuttaa linjoihin. Se, että kullakin liitolla, puolueella ja edunvalvojalla on omat demokraattiset vaalinsa, joiden kautta pääsee vaikuttamaan yhdistyksen linjoihin, ei anna oikeutta liittää ketään yhdistykseen ilman hänen vapaaehtoista suostumustaan.

Näin tapahtuu ylioppilaskunnissa tänä syksynä ja on tapahtunut jo pitkään, sillä laissa on poikkeus yliopisto-opiskelijoiden kohdalla, mikä sattuu johtumaan vain siitä, että ylioppilaskuntaliike järjestäytyi ennen ammattikorkeakoulujen opiskelijaliikettä. Tämä epäoikeudenmukainen ja korkeakouluopiskelijat eriarvoiseen asemaan saattava tilanne täytyy korjata. Ylioppilaskuntiin kuulumisesta tulee tehdä vapaaehtoista ja sitä kautta koulutuksesta aidosti maksutonta myös yliopisto-opiskelijoille. Ennen kaikkea sen jälkeen ihmisillä on mahdollisuus aidosti äänestää jaloillaan, pysyykö ylioppilaskunta lestissään: opiskelijan edunvalvonnassa.

Nyt joudun kuulua tahtomattani tahoon, joka edistää puolueen [johon haluan kuulua] tekemistä laittomaksi. Ja myös rahoitan tätä pyrkimystä. Eikä minulla ole muuta mahdollisuutta. Hallitus, otatteko kopin?