Blogi

Nykylinjalla PS hyväksyisi vielä 2 uutta tukipakettia Kreikalle – tähän pitää saada muutos


Ihmisillä on tapana ajatella politiikkaa hyvin lyhyellä aikajänteellä, ja poliitikoilla puolestaan lohduttaa toisiaan huonoista päätöksistä sillä, että kansan muisti on lyhyt.

Tämä saattaa olla totta, mutta tämä on mielestäni täysin epärehellistä keskustelua. Meidän poliitikkoina pitäisi ajatella aina pitkän aikavälin seurauksia, joita päätöksillämme on, muisti kansa tai ei.

Perussuomalaiset äänestivät 3. tukipaketin puolesta. Se oli väärä päätös, joka tehtiin Keskustan ja Kokoomuksen tahtomana. Edelliset Kreikalle myönnetyt kaksi yli 100 miljardin tukipakettia ovat haihtuneet savuna ilmaan. Jos joku uskoi ensimmäisen tukipaketin kohdalla, että Kreikka voisi sen turvin pelastua euroalueessa, niin toisen tukipaketin kohdalla siihen ei ollut enää edes edellytyksiä, vaikka sekin myönnettiin. Vastoin EU:n omia sopimuksia. Kolmannen tukipaketin kohdalla Kreikka oli pudonnut kokonaan pohjalle. Eurojohtajat tiesivät tilanteen tasan tarkkaan, mutta halusivat jatkaa huijausta, joka jossain vaiheessa rysähtää kunnolla niskaan. Kreikalle lähdettiin myöntämään 3. tukipakettia tilanteessa, jossa maa oli ensimmäistä kertaa joutunut maksukyvyttömään tilaan, ja jopa sen IMF-lainat olivat ylittäneet eräpäivän odottaen takaisinmaksua. Mutta mikä pahinta.

Piikki on vieläkin auki.

Yritän nyt selvittää mahdollisimman ymmärrettävästi, miksi täytyy ryhdistäytyä. Hallitusohjelmaan on kirjattu kaksi merkittävää kohtaa, jotka yksiselitteisesti kieltävät hallituspuolueita myöntämästä Kreikalle tukipaketteja. Ne kuuluvat sanatarkasti:

“Hallitus pyrkii palauttamaan no bail out -säännön uskottavuuden.”

“Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa.”

“No bail out” -säännön uskottavuus jo itsessään kieltäisi uusien bailouttien myöntämisen, koska säännön mukaan muut maat eivät saisi tukipaketteja myöntää. Tarkastellaan myös jälkimmäistä kirjausta. Kasvavatko Suomen vastuut eurokriisin hoidossa, jos Kreikalle myönnetään tukipaketteja EVM:n (Euroopan vakausmekanismi -niminen euromaiden perustama rahoituslaitos) sisältä, johon Suomi on sitoutunut 12,6 miljardin euron osuudella?

Vastaus on yksinkertainen. Suomen vastuut EVM:ssä eivät tietenkään kasvaisi, koska sisällä on rahaa käyttämättä, mutta Suomen vastuut eurokriisin hoidossa Kreikan kohdalla kasvaisivat. Joka kerta, kun EVM:stä käytetään rahaa, siitä täytyy tehdä päätös. Suomen ei tarvitsisi käyttää tuota rahaa Kreikkaan, josta sitä ei koskaan voida saada takaisin.

Myös Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli sitä mieltä 10. heinäkuuta, kun kolmatta tukipakettia oltiin vasta neuvottelemassa. Suora lainaus Ilta-Sanomien uutisesta:

“EU-komissio on arvioinut Kreikan avun tarpeeksi jopa 50-100 miljardia euroa. Soinin mukaan tämän hyväksyminen olisi Suomessa täysin mahdotonta, vaikka esimerkiksi Saksa ja Ranska tähän taipuisivat.

– Tällaiset summat, mistä nyt puhutaan, olisivat selvää vastuun kasvattamista. Ei siitä millään sanakikkailulla pääse eroon, Soini totesi.

Tämä koskee Soinin mielestä myös tilannetta, jossa vakausmekanismi EVM:stä irrotettaisiin Kreikalle lisää rahaa.”

Mielestäni Soini puhui rehellisesti ja suoraselkäisesti. Tuostahan asiassa oli kyse, eikä siitä millään sanakikkailulla pääsisi eroon. Kuten hän on sanonut, meillä on linjamme ja kynnyskysymyksemme. Vuonna 2011 emme menneet hallitukseen, koska eurooppalaisten markkinoiden sairastuttaminen veronmaksajien kustantamilla tukipaketeilla oli täysin vastoin oikeudentajuamme.

Mutta sitten tapahtui jotain, ja Soini tuli ulos uudelleen: Hän puhui, ettei puolueemme ole mikään rintamakarkuri ja että kolmannen tukipaketin myöntäminen Kreikalle ei ollutkaan enää vastuiden kasvattamista. Puheiden välillä oli 100% ristiriita. Ja sen jälkeen äänestettiin hallitusohjelman vastaisesti Kreikan kolmannen tukipaketin puolesta ja Suomen vastuut eurokriisin hoidossa kasvoivat 1,5 miljardia euroa.

Kun selitettiin, että EVM:n sisältä maksettuna tukipaketit eivät olisi vastuiden kasvattamista, samalla selityksellä hallitus voi myöntää vielä noin 2-3 edellisen kokoista tukipakettia Kreikkaan, ennen kuin EVM on käytetty tappiin Suomen osalta. Suomi on tähän mennessä myöntänyt tukipaketteja noin 6-7 miljardin euron edestä, ja EVM:n katto oli se edellä mainittu 12,6 miljardia euroa.

Kreikan kolmas tukipaketti hupenee nopeasti ja nykyisen hallituskauden puolessa välissä aletaan rakentamaan neljättä tukipakettia Kreikalle, aivan kuten on rakennettu ensimmäistä, toista ja kolmatta. EU-johtajat eivät suostu siihen, että yhteinen poliittinen europrojekti ottaa takapakkia. Toisin sanoen ainoaa järkevää ratkaisua, maan omia kansallisia toimia euroeron jälkeen ei voida käyttää, sillä Kreikka yritetään pitää eurossa vaikka väkisin.

Tällöin Suomen on myönnyttävä neljänteen tukipakettiin Kreikalle, jos se haluaa edelleen kumartaa EU:n edessä ja kerätä jotain käsittämätöntä “hyvää karmaa”.

Tämä kysymys on meille Perussuomalaisille vaikea. Kun selvitän toimijoillemme ruohonjuuritasolta huipulle tämän saman asian, ja kysyn, että mitä me silloin hallituskauden puolessa välissä tulemme tekemään, jokaisen hymy hyytyy. Vakiovastauksena saan: “Hyvä kysymys.”

Elämme jonkinlaisessa toivomustilassa väistämättömän edessä. Olemme kuin Juha Sipilä viime huhtikuussa, kun häneltä kysyttiin, että mitä Keskusta tekee, kun Kreikan kolmas paketti tulee eteen. Hän vastasi, ettei kannattaisi kiirehtiä asioiden edelle. Että mietittäisiin sitten, jos sellainen edes tulee eteen.

Kokoomukselle kysymys on helppo. He ovat valmiita lähtemään uusiin tukipaketteihin eurouskovaisuudessaan. Sen sijaan Keskustasta löytyy molempia äänenpainoja, tukea ja vastustusta. Perussuomalainen kenttä ei uusia tukipaketteja halua hyväksyä, se on selvä asia.

Olemme nyt Suomen 2. suurin puolue, ja meillä olisi mahdollisuus pysäyttää edellisten hallitusten aloittama virheellinen tapa hoitaa eurokriisiä. Mutta meidän pitää valmistautua tulevaan, ettemme tee samoja virheitä. Meillä pitää olla linja selvänä, kun meiltä tullaan vaatimaan, että rahahana jälleen avattaisiin.

Jos maahanmuutto saadaan hallittuun tilaan ja yhteiskokouksessa vahvistettaisiin, että edustajillamme ei ole mandaattia enää hallituksessa myöntää yhtään uutta tukipakettia, silloin näen, että voimme jatkaa hallituksessa. Silloin Keskusta ja Kokoomus tietäisivät, että he eivät voi jatkaa enää tukipakettipolitiikkaa meidän kanssamme parin vuoden päästä. Ja Suomi olisi pelinavaaja myös Euroopan tasolla hyvissä ajoin. Se olisi todellista vaikuttamista ja vallan käyttämistä. Vastuun kantamista.