Blogi

2 poliisiautoa, lukuisat turvamiehet eikä koulureppuja luentosaliin – sana on vapaa Suomessa


Osallistuin tänään Helsingin yliopiston järjestämään satiiri ja sananvapaus -luentotilaisuuteen. Saapuessani paikalle vastassa oli kaksi poliisiautoa ja yliopiston aula oli täynnä turvamiehiä. Opiskelijat eivät turvallisuussyistä saaneet viedä koulureppuja luentosaliin.

Paikalla puhumassa oli Charlie Hebdon pitkäaikainen piirtäjä Bernard Willem Holtrop, jonka läsnäolo erityisesti vaati tarkkoja turvatoimia. Sen vuoksiko, että kaveri on vaarallinen? Ei, vaan sen vuoksi, että joku yrittäisi tapaa hänet tai ympärillä olevia.

On ollut mielenkiintoista huomata meneillään oleva trendi Euroopassa: mitä enemmän islamistit ovat hyökänneet, sitä voimakkaammaksi diskurssi islamista rauhan uskontona on yltynyt. Diskurssi on täysin epälooginen ja jakomielinen. Sananvapauden tila on selkeästi kaventunut ja oli kyllä aika hämmentynyt olo olla todistamassa tätä tosiasiaa ihan käytännössä: nämä lukuisat turvamiehet olivat luennolla sen takia, että joku saattaisi tappaa.

Yksi paneelissa puhuneista henkilöistä oli sosiaalipolitiikan emeritusprofessori J. P. Roos. Ei voi kuin ihmetellä, että hän syyllisti Perussuomalaisia puolueen reagoinnista Pariisin iskuihin. Poliitikkona olen tottunut siihen, että hälyyttävät signaalit otetaan vakavasti, eikä ratkaisu ongelmiin ole olankohautus ja kuittaus yksittäistapauksena.

Minäpä kokoan yhteen hieman tapauksia, jotka tapahduttuaan on kuitattu aina yksittäistapauksina, ja joita ei ole osattu hahmottaa osana isompaa kokonaisuutta. Voitte tapahtumia luetellessani pohtia, onko kyseessä yksittäisten ihmisten tappohalut, vai onko taustalla kyse jostain isommasta ilmiöstä?

Historian varrelta kuuluisin tapaus lienee tanskalaisen Jyllands-Postenin Muhammad-aiheinen pilapiirrossarja vuodelta 2005. Erityisesti Kurt Westergaardin pommipäinen profeetta sai veren kiehumaan niin, että erään uskonnon edustajat mellakoivat kaduilla ympäri maailman. Piirtäjät saivat tappouhkauksia ja Jyllands-Postenin toimitus jouduttiin evakuoimaan pommiuhan takia. Organisaatio nimeltä mujahediiniarmeija yllytti iskuihin Norjassa ja Tanskassa. Westergaard joutuu elämään vieläkin ympärivuorokautisessa suojelussa.

Tanskalaislehti perusteli kuvien julkaisua sillä, että se halusi testata, oliko maahan muuttaneiden erään uskonnon edustajien vuoksi sananvapauden tila kaventunut. Tänä vuonna kyseinen lehti ei julkaissut Charlie Hebdon erikoisnumeron pilapiirroksia turvallisuussyistä.

Pariisin iskuja ennen ranskalaisen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitustilat oli tuhottu jo polttopulloiskussa vuonna 2011 lehden julkaistua Charia Hebdo -erikoisnumeron, jonka päätoimittajaksi oli merkitty Muhammad. Saksan Hamburger Morgenpost -lehteen puolestaan tehtiin polttopulloisku sen julkaistua Charlie Hebdo -pilakuvia myötätunnon ilmauksena.

Belgiassa jouduttiin evakuoimaan samana päivänä Le Soir -lehden toimitus pommiuhkauksen vuoksi. Hebdon toimituksessa tapahtuneen 12 ihmisen verilöylyn jälkeen satoja ranskalaisia nettisivustoja kaapattiin, ja niille ilmestyi viestejä, joissa luki muun muassa “Ei ole muuta Jumalaa kuin Allah” ja “Kuolema Ranskalle”.

Viimeisimpänä hyökkäyksenä sananvapautta vastaan on uutisissa noussut 14. helmikuuta Kööpenhaminassa järjestetty keskustelutilaisuus, joka käsitteli sitä itseään – sananvapautta. Tapahtumassa puhunut professori Lars Vilks yritettiin tappaa, mutta hänen sijastaan sivullinen menehtyi ja kolme haavoittuivat. Asialla oli eräs maahanmuuttajataustainen terroristi. Aikaisemmin vuonna 2010 Vilksin asunto tuhopoltettiin. Myös Vilks joutuu elämään ympärivuorokautisessa suojelussa.

Vaikka esimerkkejä olisi muitakin, niin tehdään tästä kirjoituksesta lyhyempi ja tullaan tähän päivään. Päivään, jona istun yliopiston luentosalissa lukuisten turvamiesten ympäröimänä, poliisipartion vartioimana ja opiskelijoita on ohjeistettu, että koulureppuja ei saa tuoda saliin. Aiheena satiiri ja sananvapaus.

Herätys! Mikä on eurooppalaisen sananvapauden tila?

Perussuomalaisia voidaan syyttää ihmisten kokemasta huolesta tai sitten voidaan todeta, että huolestumiselle on aihetta, sillä ihmiset ovat käyttäneet ilmaisunvapauttaan ja tulleet ihan oikeastikin tapetuksi. Minä kallistuisin jälkimmäiseen.

Näen iskut osana laajempaa kokonaisuutta, radikaalia islamia, joka ammentaa oikeutuksensa koraanista ja Muhammadin elämästä. Islamisaatio leviää Euroopassa vauhdilla, ja osa muslimeista radikalisoituu ja tulee uhaksi viattomille ihmisille. Suomessa tämä radikalisaatio on CNN:n vertailun mukaan suhteessa maailman kaikista maista korkeinta. Useita kymmeniä muslimeja maassamme on radikalisoitunut ja lähtenyt tappamaan Syyriaan. Palatessaan heistä jokainen lisää turvallisuusuhkaa maassamme.

Olen kyllästynyt sokeaan #yksittäistapaus-retoriikkaan. Tekijät ovat yksilöitä, mutta heitä liikuttavana voimana toimii Muhammadin elämäntapa ja opetukset, ja he ovat valmiita tekemään melkein mitä vain Allahin nimeen.

Loppuun vielä muutama sana maahanmuuttopolitiikan tiukentamisesta. Ei vain todeta ongelmaa, vaan esitetään myös ratkaisuja.

Sopeuttamistoimia on tehostettava ja pelisääntöjä tiukennettava. Maahan ei tule päästää ketään islamilaista radikaalisaarnaajaa ja kulttuuriimme sopeutumattomat henkilöt tulee karkoittaa maasta. Lisäksi ihmisiä voidaan palauttaa takaisin kotimaihinsa, jos väliaikaiselle turvaan perustuneelle oleskelulle ei ole enää perusteita. Näin kuuluukin tehdä. (Esimerkiksi Norjassa palautettiin viime vuoden lokakuussa 824 ihmistä takaisin oman kulttuurinsa pariin, mikä on maan ennätys vähään aikaan. Maan keskusta-oikeistolaisen hallituksen tiukemman maahanmuuttopolitiikan seurauksena myös rikosten määrät ovat laskeneet.)