Kolumni

Tasa-arvokysymys, joka ei jaksa kiinostaa | KOLUMNI


Kun seuraa lähiaikojen tasa-arvokeskustelua, tuntuu, ettei mitään kovin suurta korjattavaa sukupuolten tasa-arvossa Suomessa enää ole. Tämän tunnistaa siitä, että keskustelu muuttuu pilkun viilaamiseksi. Kirjaimellisesti. Tasa-arvon viimeinen taistelu käydään kielen historiaa kantavien ilmaisujen uudelleenmäärittelystä. Palomies-termi pitää saada banniin ja jos joku väittää somessa, ettei mies voi saada lasta, hänen profiilinsa pitää laittaa banniin. Näin kävikin PS-Nuorten nykyiselle puheenjohtajalle Samuli Voutilalle, kun hän kirjoitti lisääntymiskäsityksistään Facebookissa.

Kaiken tämän keskellä ketään ei jaksa kiinnostaa, että Suomessa on tosiasiassa vain yksi räikeä tasa-arvokysymys, jota ei ole ratkaistu. Sen ympärillä käydyn keskustelun hiljaisuus särkee korvia. Maan puolustaminen koskee edelleen vain miehiä, vaikka meillä olisi hyviä naisia Suomi täynnä. Tässä kohtaa epätasa-arvo ei ole tulkinnanvarainen kysymys – toisin kuin miesten ja naisten välinen palkkaero, jossa miehen euro on naisen 82 tai 97 senttiä riippuen siitä, keneltä kysyy. Asevelvollisuus koskee vain miehiä ja se jo itsessään rikkoo perustuslain henkeä yhdenvertaisuuspykälän osalta.

Voitteko kuvitella, että alle 20-vuotiaan teinipojan ja teinitytön kieltäytyessä suorittamasta asevelvollisuutta ainoastaan teinipoika passitetaan vankilaan. Mielestäni tuossa kiteytyy kaikessa karuudessaan se epätasa-arvoinen tilanne, jonka puolesta feministit ja heidän taustajärjestönsä eivät vaivaudu pitämään ääntä joka päivä, vaikka pitäisi.

Israelissa sekä miehet että naiset käyvät armeijan. Yhtäläinen palvelus ei ole vain tasa-arvokysymys, vaan se kohottaa koko kansakunnan maanpuolustustahtoa ja ymmärrystä kokonaisturvallisuudesta. Esitetään vaatimuksia, että liian tiukkoja sukupuolirooleja pitäisi väljentää. Ja siitä pitäisi päästä eroon, että termit ‘taistelija’, ‘urhea’ ja ‘rohkea’ olisivat lähtökohtaisesti maskuliinisia.

Sitä tavoitetta kohti pääsee edistämään laajentamalla asevelvollisuuden koskemaan myös naisia. Moni nainen on jo vapaaehtoisesti suorittanut armeijan ja moni mies on saanut paperit, joilla ei ovi inttiin aukea. Loppupeleissä kyse on yksilöistä – ei sukupuolesta. Joko pidetään ääntä?

Sebastian Tynkkynen
Oulun kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

Kolumni on julkaistu Forum24-lehdessä 12.10.2017