Blogi

Avoin kirje Krista Kososelle


Arvoisa Krista Kosonen,

kerroit Helsingin Sanomien haastattelussa, kuinka eduskuntavaalien tulos ei edusta sinun Suomeasi. Eduskuntavaalit ovat paras mittari kertomaan kansamme arvoja ja näkemyksiä, sillä kyseessä on suurin mahdollinen ”gallup-kysely”, jossa ihmiset pääsevät kertomaan näkemyksensä.

Asumme samassa Suomessa. Maassa, jossa vaalit käydään ilman vaalitoimitsijoiden vilppiä, en ole valmis sanomaan, että tulos ei edusta minun Suomeani. Tuolla väittämällä joko kyseenalaistaisin äänestyksen riippumattomuuden tai sitten ilmaisisin, että lasken tietyt ihmiset ulkopuolelle.

Kerroit haastattelussa, ettet tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaista. Kerroit, että ehkä elät helsinkiläisessa kulttuurikuplassa. Haluan kertoa sinulle, seuraamalleni erinomaiselle näyttelijälle, että omat ympyräsi ja tapasi toimia saattavat estää sinua näkemästä, millainen yhteiskuntamme todellisuudessa on. Saatat nähdä siitä hyvin pienen sektorin.

Pelkäät, millainen Suomi näiden vaalien jälkeen on rakentumassa. Monelta samanlaisissa piireissä elävältä ihmiseltä kuulee samanlaisia uhkakuvia.

Oletko miettinyt, että se, ettet tunne ketään perussuomalaista äänestänyttä, saattaa johtua siitä, että kukaan ei uskalla sanoa sinulle kannattavansa kyseistä puoluetta. Tapaan työssäni lukuisia ihmisiä, jotka pelkäävät kertoa ääneen, että kannattavat perussuomalaisia, sillä pelkäävät saavansa rasistin leiman otsaansa.

Minä puolestani olen Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja ihan julkisesti ja se taas tarkoittaa sitä, että lähes joka päivä joku kohdistaa negatiivisia asenteita minuun, syrjii tai haukkuu. Olen tottunut osaani, sillä suvaitsevaiset ihmiset kokevat oikeaksi olla suvaitsematta minua, koska en ole heidän kanssaan kaikesta samaa mieltä. Viimeksi pari tuntia sitten R-Kioskilla kansalainen tuli jututtamaan minua, ja kysyi minulta, miksi olen perussuomalainen, sillä “tällaiset ihmisethän ovat rasisteja”. Tulin liikkeeseen arabiystäväni kanssa. Mutta kun ihminen ei halua nähdä ihmistä, hänestä tulee sokea, eivätkä hänelle merkitse tosiasiat enää mitään.

Minun ajattelutapani poikkeaa ihmisistä, joita media tituleeraa ”suvaitsevaisina”. Mielestäni kaikki suvaitsemattomuus lisää aina suvaitsemattomuutta. Toisten ihmisten kohtaaminen ihmisenä, hänen mielipiteistään huolimatta, luo mahdollisuuksia murtaa ajatusmalleja, mitkä itse kokee vääriksi. Vain rakastamalla voidaan murtaa muureja, vihaamalla toinen menee syvemmälle poteroonsa. Rakastan rasisteja ja niitä, jotka vihaavat rasisteja ja kaikkea siltä väliltä. Itse rasismista en pidä pätkääkään.

Kohtaan suvaitsemattomuutta kaikista eniten niiltä ihmisiltä, jotka markkinoivat itseään isoon ääneen suvaitsevaisiksi. Jos menen homobaariin, en edes jaksa laskea niiden keskustelujen määrää, joissa tuntemattomat ihmiset tulevat lyttäämään minut täysin päästä varpaisiin. En oikeastaan keksi sellaista paikkaa, missä yhtä avoimesti saisin kokea syrjintää. Aikamme suuria ongelmallisia trendejä on ihmisten tarve määritellä ihmisten suvaitsemiselle rajat, ja niiden rajojen ulkopuolelle heitetyille kääntää selkänsä. Jopa suhtautua todella vihamielisesti.

Valitettavasti ihmiset ovat valmiita muodostamaan mielikuviaan hyvin kevyin perustein. Siihen riittää, että muutama ihminen sanoo jotain älytöntä. Kaksoisstandardit toimivat niin, että vaikka kolmasosa raiskauksista on ulkomaalaisten tekemiä, heidän leimaamistaan vastaan taistellaan henkeen ja vereen, mutta poliittiset vaikuttajat ja äänestäjät leimataan rasisteiksi, jos muutama ihminen päästää ilmoille jotain sopimatonta. Päivän selvää pitäisi olla, että kumpaakaan ryhmää ei saisi leimata raiskaajiksi tai rasisteiksi. Tässä kohtaa tekstiä haluan alleviivata, etten ole missään suhteessa toisten kunnioittamisen suhteen jotenkin “täydellinen”, vaan haluan joka päivä oppia enemmän ja enemmän kunnioittamaan lähimmäisiäni, olivat he asioista mitä tahansa mieltä.

Monet maahanmuuttajat kannattavat meitä, sillä he uskovat, ettei heihin yleistettyjä asenteita korjata heittelemällä toisille rasistikortteja, vaan puuttumalla niiden ihmisten toimintaan, joiden vuoksi laajempaa ihmisryhmää yleistetään koskemaan tietyt toimintatavat.

Suosittelen katsomaan videon, jossa esimerkiksi musta mies ja homopoika kertovat ajatuksiaan – perussuomalaisina nuorina. Se, mitä hyvää olemme punavihreältä liikkeeltä saaneet, on äänen pitäminen erilaisten ihmisten suvaitsemisen puolesta. Se, minkä haasteen olemme punavihreältä liikkeeltä saaneet, on suvaitsemisen rajojen määrittelyn: toiset otetaan sen sisään, ja toisille annetaan runtua sen ulkopuolella.

Moni tuttavani nosti seinällään mielenkiintoisen näkökulman esille haastatteluusi liittyen: emme tiedä, kuinka moni Helsingin kulttuuri-ihminen seuraa tekemääsi Putousta ja Kingiä, mutta ne ihmiset, jotka eivät edusta sinun Suomeasi, seuraavat ja nauttivat heittäytymisestäsi rooleissasi. Joskin pieneksi hetkeksi kiehahtivat, koska ohjelmassasi häpäistiin sen kansallisvaltion lippua, jonka kansalainen olet.

Toivottavasti tämä kirjoitus avaa sinulle hieman kokonaiskuvaa, jos voittaneet konservatiivipuolueet tai niiden äänestäjät eivät edusta sinulle Suomea. Nämä saivat mandaattinsa suoraan kansan enemmistöltä. Kansan arvomaailmaa eivät määritä näkökulmittuneen median yksittäiset nostot tietyn puolen ihmisten näkemyksistä. Tämä maa on valovuosia muita edellä ihmisoikeuksissa ja syrjimättömyydessä, vaikka meillä onkin näiden asioiden suhteen vielä paljon tehtävää. Kaikkea hyvää sinulle työhösi, Krista!

Haluan vielä hieman visualisoida sitä maailmaa, missä me perussuomalaiset elämme. Tuntuu tyhmältä näyttää kuvia omasta todellisesta elämästä avatakseen toiselle, ettei perussuomalainen ajattelumaailma ole sulkeutuneisuutta ja maahanmuuttajavihamielisyyttä. Monesti vasta kuvat kertovat viestin niin vahvasti, että se menee sieluun saakka. Tervetuloa taruakin ihmeellisempään todellisuuteen.

Perussuomalaisten Nuorten somekuvitusta

Musta

Kuva Perussuomalaisten kampanjointikojun edustalta. Maahanmuuttajaisä poikiensa kanssa halusi tulla ottamaan kuvan muistoksi minusta heidän kanssaan.

Kuva kehitysyhteistyöreissulta Nepalista.

Grilli-ilta huipentui futismatsiin. Olin ainoa 20 hengen illanviettoon kutsuttu suomalainen.

Valokuva räppäri @pastoripike:n julkisesta Instagramprofiilista. Kaksi äijää, joita arvostan niin paljon, ettei sanat riitä kuvaamaan.

Poks.