Artikkeli

Järkyttävä viesti opiskelijalta: “Kritisoimme islamia – yliopisto-opettaja haukkui koko kurssin opiskelijat suvaitsemattomiksi.”


Sain viestin opiskelijalta, jossa hän paljastaa Tampereen yliopistossa vallitsevan karmean ilmapiirin, jossa opiskelijat joutuvat pelkäämään ilmaisemasta aitoja näkemyksiään. Lupasin julkaista viestin anonyymisti, kuten aina, kun kansalainen ottaa minuun yhteyttä ja sitä toivoo.

Viesti löytyy tästä alta ja sain sen sen jälkeen, kun skandaali opiskelijan potkimisesta Tampereen yliopiston kurssilta pois oli tullut julkisuuteen. Joakim Vigelius -niminen opiskelija oli haastanut luennolla opettajan “miehilläkin on menkkoja” -opetusta sekä opiskelijoiden kommentteja, joissa hänen mielipiteenilmaisustaan oltiin triggeröidytty ja koettu olotila henkisesti turvattomaksi (Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=IrFYoLjQN5s). Tästä rohkaistuneena toinen Tampereen yliopiston opiskelija lähetti minulle seuraavan viestin:

”Moro! Oli pakko laittaa viestiä tuon viimeisimmän päivityksesi perusteella, jossa puitiin Tampereen yliopistossa kurssilta pihalle potkittua opiskelijaa mielipiteidensä takia. Olen valitettavasti luokanopettajaopiskelijana Tampereella kohdannut todella paljon samanlaista toimintaa. Sananvapautta ihaillaan niin kauan kun puhut ”oikein”. Koko yliopiston toiminta on melko selvästi punavihreää eivätkä professorit edes yritä kieltää sitä. Esimerkiksi persujen näkemyksiä asioista haukutaan kilpaa niin opettajien kuin opiskelijoiden toimesta. Suvaitaan niin kauan kunhan tuet ekofeminismiä ja kuunnellaan niin kauan kun puhut sitä mikä on punaista ja vihreää. Koko luokanopettajakoulutuksessa vallitsee ylipäätään vahva eetos, jossa vihreitä ja punaisia arvoja kannatetaan ja ollaan keulimassa sukupuolineutraaliudessa äärimmäisyyksiin, juuri tällaisten ”miehilläkin on menkat” tapausten kautta.

Eniten huolta on herättänyt uskonnon monialaiset opinnot. Harmillisesti en tajunnut tallettaa uskonnon lehtorin lähettämiä kommenteja luentopäiväkirjoistamme uskonnon kurssilta. Hän oli kuitenkin hyvin pettynyt siihen, että luentopäiväkirjoissamme olimme kritisoineet (asiallisesti ja perustellen) esimerkiksi islamia. Hän haukkui koko kurssimme kollektiivisesti suvaitsemattomiksi joiden ajattelussa olisi vielä paljon kehitettävää ja oli erittäin tuohtunut siitä, ettei osa meistä niellyt Islamin ihannointia, jota hän luennoillaan harrasti sulkemalla silmänsä kaikilta Islamin lieve-ilmiöiltä. Taisipa siellä tulla esiin vielä klassinen ajatus “rauhanuskonnosta” kun joku nosti kiihkeässä keskustelussa esiin terroriteot. 

Olen ollut erittäin pettynyt koulutuksessa vallinneeseen ilmapiiriin, jossa on vain yksi oikea. Kriittiselle ajattelulle on poliittisissa kysymyksissä tilaa vain silloin, jos haluaa kritisoida konservatiivisia arvoja. Yliopisto antaa avoimesti tilaa ekofeministisille keskustelufoorumeille ja ainejärjestöt hännystelevät tyytyväisinä perässä. Sen sijaan pitkään jatkunut traditio kurssin miesten kesken pelatusta jalkapallo-ottelusta 1. Vsk. VS muut vuosikurssit vaadittiin lopetettavaksi. Syynä oli epätasa-arvo ja ainejärjestö koki vääryytenä että miehillä on omaa “salamyhkäistä äijätoimintaa” johon ei ole naisilla asiaa. Ja koettiinpa tämä viaton jalkapallo-ottelu ongelmallisena myös  sukupuolisensitiivisyyden kannalta. Kaikki perinteet ja rituaalit siis katkaistiin ja tähän otteluun velvoitettiin ottamaan kaikki mukaan. Kurssin vähemmistön – miesten- ainut oma ainejärjestön tapahtuma siis lakkautettiin. Opiskelijajärjestössä on kuitenkin edelleen paljon pääasiassa naisille suunnattuja aktiviteetteja, vaikkei sitä suoraan kerrota. Mm. ainejärjestön omassa kuorossa on vain naislaulajia ja erään miehen hakiessa kuoroon, hänet torpattiin koska äänialat eivät kuulemma sopineet…

Surullisinta tässä kaikessa on se, että tiedän tämän punavihreän kuplan alla olevan iso joukko kaltaisiani miehiä (ja tottakai myös naisia) jotka eivät arvoiltaan koe punavihreää opetusta oikeaksi. Kukaan ei kuitenkaan halua avata suutaan koska muuten kohtalo voi olla kuin Joakimilla. Kurssilta pihalle heittämistä pahempaa olisi kuitenkin leimaantuminen joksikin muuksi, jonka jälkeen voit olla varma ettet ole enää avoimesti tervetullut tapahtumiin. Jos haluat viestini julkaista niin toivon ettei nimeni tule esille, sukupuolen voit mainita. Ymmärrät varmaan. 

En ole itse edes Perussuomalaisten kannattaja, vaan poliittisesti sitoutumaton. Vaikka kannatan itse useita täysin punavihreitä arvoja, niin olen silti häkeltynyt siitä miten vahva kupla koulutuksessa hallitsee. Mielipiteeni Tampereen yliopiston opiskelijana yhteiskunnallisista asioista ei ole koskaan väärä, kunhan se on vasemmalla ☺️

Tampereen Yliopisto jatkaa siis punatiilistä perinnettään jo toista vuosisataa.”

Sama viesti kuvamuodossa alla: